Električni automobili preplašili naftne kompanije

elektroautomobili

Naftnim kompanijama ovo nije prvi put da se susreću s prijetnjom električnih automobila, no čini se da i same postaju svjesne kako su ovaj put okolnosti drugačije.  Bloomberg prenosi kako je OPEC upeterostručio dugoročnu procjenu prodaje električnih i plug-in hibridnih vozila, a isto su učinili i Exxon Mobil i BP.

U OPEC-u su prošle godine vjerovali kako će 2040 tržište progutati 46 milijuna električnih automobila a sad su uvjereni da će ta brojka biti bliža – čak 266 milijuna! Exxon Mobil svoju je procjenu revidirao sa 65 milijuna na 100 milijuna električnih automobila do 2040, kao i BP koji je svoja očekivanja podigao za 40 posto na 100 milijuna električnih automobila do 2035. Analitičari vjeruju da će potražnja za naftom do 2040 pasti za 8 milijuna barela dnevno, što je količina koju proizvode Iran i Irak zajedno, prenosi Tportal.hr.

A što misle proizvođači automobila? Čini se da su oni puno skeptičniji, premda iz automobilskog salona u automobilski salon imamo prilike vidjeti sve više električnih modela koji uskoro kreću u prodaju, a kompanije poput Volva najavljuju potpuno izbacivanje benzinskih i dizelskih modela već od 2019, vodeći proizvođači očekuju ukupnu prodaju od tek 6 milijuna električnih vozila do 2025. i 8 milijuna do 2030. Jesu li veliki naftaši suviše pesimistični ili proizvođači automobila nedovoljno optimistični pokazat će samo protok vremena.

https://www.vecernji.ba/svijet/elektricni-automobili-poceli-nasmrt-plasiti-velike-naftne-kompanije-1183109