Hrvati Bošnjake koji žive u većinski hrvatskim mjestima ne tjeraju na izjašnjavanje. U Sarajevu to izgleda nije slučaj

sarajevska katedrala

Od kako je Bakir Izetbegović izjavio da će SDA tražiti alternativu za HDZ BiH kada prođu idući izbori, u bošnjačkim medijima (a ima ih, brate, koliko god hoćeš) svakih dva-tri dana objavljuju razgovore s tim “alternativnim” Hrvatima. Iz pašteta iskaču uvijek isti, pošteni Hrvati, ali bez obzira na brojnost intervjua, može se pogoditi o kojim se osobama radi. Čas je to Gradimir Gojer, čas sveprisutni Slavo Kukić, tu je i vječita alternativa Željko Komšić, a evo su sada pronašli i Zvonimira Nikolića, sarajevskog Hrvata, kolumnistu po profesiji.

Ne shvaćaju novinari da onih koji misle kao gore pobrojani nema ni 0,5% među Hrvatima; bitno je da se kod Bošnjaka stvori mržnja prema Hrvatima koji razmišljaju drugačije nego Gojer i Co.  Ne shvaćaju također da to nije pošteno ni prema intervjuiranim jer i Hrvati bi mogli “svoje” Bošnjake puštati pred kamere, goniti ih da pišu u prilog svojim nekakvim interesima, no ono malo hrvatskih medija to iz poštovanja ne žele niti hoće raditi. Najžalosnije je što sarajevski Hrvati moraju trpjeti izjave kojima ih njihovi sugrađani i sunarodnjaci dijele od ostatka hrvatskog naroda u BiH. Zato se i iseljavaju, jer kako je čak i sam Nikolić izjavio, “njih nema tko štititi” iako su na papiru upravo Hrvati po želji Nikolića bili u vlasti u Sarajevu na svim razinama. Trebalo bi i vremena i prostora odgovoriti na sve promašaje i uvrede Zvonimira Nikolića prema “zapadnim Hercegovcima” i ostalim Hrvatima u BiH, pa i Hrvatskoj, ali spomenut ćemo neke.

Prvo, Nikolić spominje da sarajevski Hrvati nemaju pristup mjestima u državnoj upravi, odnosno nemaju ako nisu članovi HDZ-a BiH! Zanimljivo i baš bi trebalo napraviti neku analizu koja bi potvrdila Zvonimirove riječi, ali ako nas pamćenje ne vara, je li ono SDA ili SDP od kraja rata uvijek u vlasti, pogotovo u Sarajevu!? Pošteno reci, Zvonimire zašto za tebe nije bilo mjesta na položaju dogradonačelnika Sarajeva ili nekog drugog sarajevskog Hrvata, pa su iz SDA na to mjesto morali postaviti trenera Ivicu Osima, tada na radu u Japanu i poznatog po izjavi da je on “nekakav Hrvat”? Je li gradonačelnik Sarajeva sve donedavno bio Ivo Komšić za kojeg se može reći sve, samo ne da podržava HDZ? Koliko je to sarajevskih Hrvata zaposlio? Koliko ih je zaposlio član predsjedništva BiH Željko Komšić u svoja dva mandata? Bit će da ni on nije znao za njih, pa mu je dvije trećine ureda bilo iz reda Bošnjaka? Koliko su ih zaposlili Ivica Šarić, Gradimir Gojer? Zar oni nisu obnašali ili još obnašaju važne političke funkcije usred Sarajeva? Ali, zna to Nikolić, ne treba mu to više pojašnjavati…

Drugo, na početku intervjua Zvonimir je napisao da u Sarajevu ima više nego dobar tretman iako se zove Zvonimir, te da nikad nije osjetio nekakav drugačiji tretman u odnosu na Sarajlije druge “vjerske” pripadnosti. Usput, izostavio je predznak nacionalne, a možda je to uradio i namjerno! No, kasnije Zvonimir navodi kako sarajevski Hrvati iseljavaju, odlaze jer ih nema tko štititi. A što bi ih netko štitio i zašto bi po Bogu iseljavali, ako je već prije Zvonimir naveo da imaju isti tretman kao i drugi? Ma, jasno je to Zvonimiru; zato je i nehotice rekao istinu.

No, zato Zvonimir ne govori istinu kod protivljenja izmjenama izbornog zakona. On se pridružio novinaru koji ga striktno i precizno navodi, pa je rekao da HDZ-ov prijedlog zakona stvara Hrvate prvog i drugog reda. I tu je on u pravu, pa nije namjerno ili slučajno htio navesti koji su to Hrvati drugog reda. A drugog reda su trenutno svi Hrvati u BiH  jer im npr. u Goraždu, USK ili čak i u Sarajevu, zastupnike biraju Bošnjaci – 23 Hrvata koliko ih ukupno ima u Goraždu navodno biraju isti broj zastupnika u Dom naroda kao i Posavski Hrvati kojih je 40 tisuća. Ovo “navodno” znači da tih 23 Hrvata nemaju mogućnost da sami glasuju, već za njih tu ulogu odrađuju goraždanski Bošnjaci. Neka se Zvonimir raspita tko je iz te županije ili npr. USK ušao u Dom naroda kao Hrvat. Je li mu to pošteno? Zašto o tome ne govori?

Zvonimir ne govori ni o nepravednoj raspodjeli prihoda od UIO na koji način samo HNŽ gubi mjesečno 25 milijuna KM. Ne piše o višemjesečnim požarima u Hercegovini koja je ostavljena na cjedilu i zbog koje se ne isplati nabaviti kanadere jer u Sarajevu nema požara. Pretpostavljamo da nije pisao ni o oslobođenom ubojici pretučenih Hrvata u Kraljevoj Sutjesci ili onomad o auto bombi u Mostaru. Zanimljivo bi bilo koju reći i o atentatu na ministra Leutara usred Sarajeva. Možda o ubojstvu obitelji Anđelić u Konjicu na “krvavi Božić”? Je li se suprotstavio “glumcu” Štukanu koji je na prst Isusovog kipa u Sarajevu navukao kondom? Ali je novinaru morao reći da navija za reprezentaciju BiH čak i kad igra protiv Hrvatske!?

Možemo samo pretpostaviti, da Zvonimir da ne živi u Sarajevu, vjerojatno ne bi ništa ni pisao, odnosno odgovarao na pitanja, ali… A to ali, dovodi nas do sasvim drugačijih zaključaka od onih koje nam je gospodin Nikolić sugerirao-

J.K./tvrtko.info