Hrvatska gradnjom Pelješkog mosta sprečava moguće ucjene iz BiH

gužva na cesti

Rafalna paljba skoro svih bošnjačkih političara prema gradnji Pelješkog mosta samo kod neupućenih izaziva čuđenje. Nakon godina šutnje i tek po odluci Europske Unije o odobrenju velikih novčanih sredstava za izgradnju mosta počeli su se, sa zahtjevima za prestanak gradnje, javljati predsjednik SDA Bakir Izetbegović a nakon njega i svi ostali. Zašto? Na to pitanje odgovor nikako nije stvarna potreba za prolaskom nosača zrakoplova, tankera ili kakvih ogromnih umjetnih otoka prema luci Neum. Niti postoji Luka (niti će postojati) u Neumu, a ruku na srce nijedan kapetan ne bi volio uploviti s kakvom grdosijom u ovako plitko more.

Što je onda razlog grčevitoj borbi (skoro isključivo) Bošnjaka protiv bilo kakve pomisli o izgradnji mosta? Jednostavno, BiH (ono što neki podrazumijevaju pod tim) je do sada, zahvaljujući izdajnicima u hrvatskim vladajućim kastama vodila iznimno jaku ofenzivnu kampanju protiv prava hrvatskog naroda u BiH i uglavnom uspijevala provesti sve što je bilo zacrtano. Dolaskom Milanovića na vlast situacija se polako počela mijenjati, a dolaskom Kolinde Grabar Kitarović na mjesto hrvatske predsjednice, te Andreja Plenkovića za predsjednika Vlade RH, situacija se drastično promijenila. Hrvatska koja je postala članicom EU više ne dopušta gaženje BH Hrvata, te je unitarističkim snagama u BiH preostala još samo jedna mogućnost – ucjenjivati Hrvatsku na još jedinom mogućem mjestu – Neumu. Hrvatska je svjesna da se eventualnom blokadom kod Neuma njezin turistički biser Dubrovnik, koji ostvaruje značajne financijske efekte može oprostiti od turista koji putuju vlastitim automobilima ili autobusima i upravo zbog toga želi što prije započeti izgradnju Pelješkog mosta. Zbog potencijalne blokade Hrvatska bi se mogla naći i u situaciji da ne smije prigovoriti daljnjem narušavanju prava hrvatskog naroda u BiH, pa je i to dodatni razlog za užurbane radove na izravnoj povezanosti krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske.

Dovršetkom izgradnje Pelješkog mosta nikakva više blokada ne bi bila moguća. To je taj razlog zbog kojeg su se upregle sve snage političkog Sarajeva u jednom cilju – sprečavanja gradnje Pelješkog mosta. Hoće li im to uspjeti? Ovaj put, čini se da neće! Europska Unija shvatila je o kakvom se miješanju karata radi. Zbog toga se jasno iz Europe poručuje da su sve pripremne radnje uspješno završene i da je dano zeleno svijetlo za prometno spajanje Republike Hrvatske. A kada bi u BiH bili pošteni, te dali priliku onima kojih se u BiH izgradnja Pelješkog mosta najviše i dotiče – stanovnicima Neuma, da i oni kažu svoje mišljenje, ono bi bila puna potpora stavu Republike Hrvatske.

Neum političko Sarajevo decenijama drži u prometnoj izoliranosti. Premještanjem dobrog dijela vozila na prometnice izvan Neuma taj bi turistički grad oslobodilo prometnih čepova i time bi se otvorile pretpostavke za dolazak klijentele “dubljeg” džepa. Istovremeno, komunalne, zdravstvene i ostale službe Neuma konačno bi ljeti mogle funkcionirati, pa se Neumljani najviše raduju Pelješkom mostu. Zbog toga i ne čudi jasan stav hrvatskih poltičkih dužnosnika u BiH da izgradnja Pelješkog mosta može donijeti samo dobro stanovništvu , bili oni u Neumu ili Dubrovniku.