Zašto se AFD naziva opasnom strankom?

afd 1

Bauk kruži Europom. Bauk nacizma. Tako bi se dalo zaključiti nakon uspjeha AFD-a koji je prvi put ušao u njemačku skupštinu, a sudeći po natpisima u lijevim medijima širom Europe.

Brojni naslovi AFD već povezuju s Hitlerom, antisemitizmom, nacizmom… S kakvim argumentima? Slobodno se može reći – nikakvim! U Njemačkoj su zakoni tako strogi da se svako dokazano koketiranje s nacizmom ili fašizmom kažnjava vrlo strogim kaznama. Do sada nijedan čelnik AFD-a nije optužen za bilo kakvo veličanje nacističkih zločinaca. Samim tim, i optužbe protiv njih u medijima nisu točne. Drugi je par rukava to što su Nijemci doista skrenuli u desno.

Nesporno je da se prvi put nakon II svjetskog rata na stadionu moglo čuti “Zieg Heil”. Prvi put nakon duljeg vremena njemački navijači izazvali su incidente i opću tučnjavu na gostovanju u Engleskoj, no što se moglo očekivati kad se u nekoliko mjeseci skoro okrenula vjerska i nacionalna slika Njemačke? Koliko su dugo Nijemci mogli promatrati nasilje nad njihovim djevojkama i ženamana da ništa ne učine!? Sjetimo se samo Novogodišnje noći na kolodovoru u Koelnu. Sjetimo se terorističkih napada na njemačkim ulicama, ma koliko se vlasti trudile govoriti o “psihičkim” problemima terorista, pokušavajući se pravdati pred vlastitim građanima.

AFD sasvim sigurno nije za nacističke pokliče. Iluzorno je to očekivati od njihove predsjednice koja, da usput podsjetimo, živi u bračnoj zajednici s partnerom istog spola. Takva bi u nacističkoj Njemačkoj bila poslana u koncentracijski logor. Oni kojima je problem treće mjesto po broju osvojenih glasova AFD-a, trebali bi se pitati zašto je nakon toliko vremena Njemačka počela skretati malo više desno nego ikada od 1945. Dakle, zašto?

Malo prije smo spomenuli nekoliko posljedica puštanja u zemlju preko milijun  migranata – pogoršanje sigurnosne situacije, a tu je sada i opće nezadovoljstvo smanjenjem cijene radne snage. Za vrijeme migrantske krize njemački mediji bili su prepuni slika dječice pred bodljikavom žicom, a objavljivali su se i brojni intervjui s migrantima – profesorima, znanstvenicima, automehaničarima i sl. koji su potrebni Njemačkoj. Poslije se pokazalo da je djece bilo najmanje u migrantskom valu, a da su tajanstveno negdje nestali i “profesori i znanstvenici”. Automehaničari su ostali, ali se nekako vremenom shvatilo da taj tip automehaničara s čekićem i kliještima može eventualno popravljati oldtimere, ali ne i moderne automobile. Migranti su unaprijedili samo redove pred službama za socijalnu pomoć.

Nijemci su dali svoje glasove AFD-u da se više nikad u Njemačkoj ne dogodi da jedna osoba s jednom krivom izjavom u pogrešno vrijeme izazove novi stampedo osoba među kojima se nalaze i potencijalni teroristi. To je jedina istina i nikakve laži o radikalizmu AFD-a Nijemcima neće promijeniti mišljenje. Politička slika Njemačke nepovratno se izmijenila, a za to desnica sigurno nije kriva.

J.K./tvrtko.info