Stara engleska politika prema Hrvatima u BiH

hr hb zastava

Vuk dlaku mijenja, ali Engleska svoju politiku prema Hrvatima ne! U intervjuu Večernjem listu veleposlanik Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Andrew Dalgleish je na skoro sva pitanja odgovarao niz dlaku hrvatskom novinaru sve dok nije došlo na red pitanje o odnosu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Nakon uvodnih bla, bla o konstruktivnoj ulozi Hrvatske u regiji, Dalgleish upozorava da Hrvatska treba imati jednak odnos i prema BH Hrvatima kao i prema cijeloj državi Bosni i Hercegovini, tj. da Hrvatska ima odgovornost prema cijeloj regiji. Lijepo je to čuti od veleposlanika Velike Britanije, države koja je poslala svoju vojsku radi Malvina, otoka udaljenog tisuće kilometara i to zbog njezinih nekoliko stotina stanovnika koji nisu htjeli prekidati vezu s Londonom. No, valjda oni nemaju takvu odgovornost kao što je treba imati Hrvatska.

No, što Hrvati tek mogu očekivati od Velike Britanije na idućem “zapadnobalkanskom sumitu” slijedeće godine u Londonu? Ako je suditi po gore navedenom “upozorenju”, ništa dobroga, pogotovo ako se pomno pročitaju riječi veleposlanika Dalgleisha kako “surađujemo s Hrvatskom u smišljanju načina kako najbolje primijeniti tu presudu (misli na presudu Ustavnog suda BiH u vezi Izbornog zakona i povrede prava Hrvata, op.a.) na način koji je dobar za cijelu državu i njezinu stabilnost“. Nijedne riječi o vraćanju prava BH Hrvata kroz izmjenu izbornog zakona jer zbog toga je Ustavni sud BiH i donio presudu da postojeći zakon ne štiti prava Hrvata u federalnom Domu naroda!

Kako će se ponašati Hrvatska u tom “smišljanju načina”, vidjet ćemo, ali na žalost, dosadašnja praksa pokazuje da su Hrvati u BiH uvijek služili kao moneta za potkusurivanje. Međutim, i vremena su se malo promijenila. Hrvatska je postala članicom EU, te je se više ne može tako lako ucjenjivati, a i vrijeme “bradatih spodoba” na vlasti u Hrvatskoj je daleka prošlost. Ipak, valja biti na oprezu i kod bilo kakve ponude za izmjenu izbornog zakona na način koji je dobar za državu, ali ne i za Hrvate isti treba jasno odbiti, ma od koga ponuda dolazila!

J.K./tvrtko.info